
Udstillinger i No.17
I No. 17 vil der være skiftende udstillinger, som alle har til formål at informere, engagere og sætte fokus på bæredygtighed.
I lokalet Brundtland vil der være stiftende udstillinger, som alle har forskellige fokuser indenfor bæredygtighed. Hovedudstillingen vil være rammesættende for hvilket bæredygtighedstema, der præger No. 17. Bæredygtighedstemaerne vil indeholde alt indenfor de røde og grønne områder som FN's 17 verdensmål repræsenterer, herunder Klima- og miljø, social- og økonomisk bæredygtighed.
Aktuelle udstillinger i No.17
Udstilling om energi i Randers kommune, No.17
Introduktion
Velkommen til en udstilling om energi
Og tak for, at du er kommet forbi
Energi er afgørende for vores liv
Bliv her klogere på det grønne perspektiv
Vi bruger alle energi på at tænke og gå
Uden energi går alting i stå
Energi er brændstof, varme og strøm
Bliv her klogere på Randers kommunes drøm
I samarbejde med Randers kommunes klimateam, Randers Reb og Møbelcirklen byder No. 17 velkommen til en udstilling om energi. Randers kommune arbejder for at blive CO2-neutral i år 2050. For at opnå det er der blevet lavet en lang række delmål, blandt andet inden for brug af strøm og transport. I udstillingen kan man blive klogere på nogle af de forskellige mål, Randers kommune har sat, og hvor langt kommunen er med målene.
Udstillingen er opdelt i tre. I midten ses byen Randers. Til henholdsvis venstre og højre for byen ses Randers kommunes kilder til strøm og transport. Det viser arbejdet med at få mere bæredygtige kilder til energi.
Materialerne, som udstillingen er lavet af, er enten genbrug eller udlånt fra nogle af byens venlige sjæle. Bygninger og lignende er lavet af genbrugt pap. Lyset inde i bygningerne kommer fra lyskæder, som hovedsageligt stammer fra affaldsterminalen. Kablerne lavet af Randers Reb er genbrug. Cyklen er en gammel motionscykel, som er blevet upcyclet af Møbelcirklen til at kunne generere strøm.
Randers:
I midten af udstillingen ses Randers, som er vist i form af en klassisk bygning og de ikoniske bygninger Randers Regnskov, Thors Tårn, Sankt Mortens Kirke, Det Gamle Rådhus og Randers Kraftvarmeværk.
De mere bæredygtige kilder til energi til strøm og transport bliver ført fra de andre dele af udstillingen til Randers by. Her bidrager de til, at kommunen bliver grønnere og mere bæredygtig. Udstillingen viser derfor Randers i farven grøn. Man kan forestille sig, at det er fremtidens Randers, hvor kommunen har opnået målet om at være CO2-neutral.
Strøm (venstre side):
Prøv cyklen og se byen lyse op. Strøm fra cyklen driver lyskæderne, som lyser Randers op i udstillingen.
I Danmark udgør forbruget af el og varme 9 % af de globale udledninger (ikke medregnet f.eks. industri). Det er den fjerdestørste udledningskilde ifølge Concitos rapport fra 2023.
Flere og flere vedvarende energikilder bruges i Randers. Den første vindmølle i Randers blev sat i drift i 1982. Den havde en effekt på kun 55 KW til forskel fra nyere vindmøller, som producerer 3,6 MW. Randers har også fået flere og flere solceller i løbet af de seneste år. Det første markanlæg åbnede i år 2021. Det har en effekt på 42,6 MW. Den samlede effekt af solcellerne i Randers, fra hustage, virksomheder og markanlæg, var i 2024 på 132,2 MW. I 2023 havde Randers så stor en mængde solceller og vindmøller, at hele 86 % af den strøm, der blev brugt i Randers, kom fra vedvarende energi.
Transport (højre side):
24 % af Danmarks globale udledninger kommer fra transport ifølge Concitos rapport fra 2023. Det er derfor væsentligt at nedbringe Randers kommunes udledninger fra transporten. Ifølge tal fra 2022 var der kun 6,1 % af bilerne i Randers, som blev drevet af el eller brint, og der var ikke nogen fossilfrie busser. Rejser på cykel udgjorde kun 8 % af alle rejserne i perioden 2020-2022. Forbruget af benzin og diesel udgør en stor del af Randers kommunes udledninger af CO2. I 2022 var det 38 % af kommunens samlede udledning og 60 % af kommunens udledning fra brug af energi.
Fremtiden:
I 2050 har Randers kommune et mål om at være CO2-neutral. Allerede i 2030 vil Randers have opnået, at 70 % af energiforbruget bliver dækket af vedvarende energi. Rejser i Randers skal i højere grad foretages på cykel og i fossilfrie biler og busser. Senest i år 2030 er målene, at 20 % af rejserne skal ske på cykel, at alle busserne og 25 % af bilerne i Randers kører på el eller brint i stedet for benzin og diesel.
Tak til:
- Denne udstilling er designet og bygget af Birgitte Tümmler.
- Mikkel Jensen fra Møbelcirklen har leveret cyklen.
- Randers Reb har leveret kablerne.
- Peter Didriksen – Energiplanlægger i Randers kommune
- Teksten er skrevet af Nanna Vittrup
Lidt om Møbelcirklen:
Møbelcirklen er et kommunalt initiativ, som bidrager til mere genbrug igennem arbejdet med cirkulering af møbler. Samtidigt er Møbelcirklen et kompetenceudviklingscenter for ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. I Møbelcirklen bliver kommunens møbler, som ikke længere bruges, istandsat eller upcyclet af de ansatte og stedets kursister. Bagefter får tingene nyt liv hos kommunale arbejdspladser. Møbelcirklen giver sine kursister mange nye kompetencer, også inden for bæredygtighed.
Lidt om Randers Reb:
Kablerne brugt i denne udstilling er leveret af Randers Reb. Randers Reb er en af de ældste virksomheder i Randers og har eksisteret i næsten 200 år. Randers Reb har fokus på at blive mere bæredygtige. De laver kabler af forskellige typer, som bruges til for eksempel legepladser og skibe. Kablerne laves enten af stål, plastikfibre eller en blanding. De kabler, som kun består af ét materiale, kan allerede genanvendes. Randers Reb samarbejder med universitetet om at finde en metode til at genanvende de resterende kabler. Derudover har Randers Reb ISO-certificeringerne Miljøledelse og Kvalitetsledelse.
Kilder:
Randers kommune, Concito og Energinet
Tidligere udstillinger i No. 17
Ti affaldsfraktioner
I Randers Kommune skal vi til at sortere mere i vores affald, hvilket betyder, at per maj 2024 udvides affaldsfraktionerne til ti. Dette sætter No. 17 fokus på med en interaktiv udstilling. Gennem udstillingen er der mulighed for at afprøve ens affaldsviden ved at finde 5 fejl i sorteringen af affald.
Skovrejsning
I de følgende år har Randers Kommune fokus på at etablere samt bevare skov med henblik på at reducere CO2'en og bringe skoven tættere på dig. Udstillingen er informativ og giver dig mange flere oplysninger om kommunens skovrejsningsprojekt. Gennem udstillingen er der mulighed for at støtte plantning af træer, ved at købe bæredygtige skærebrætter lavet af overskydende træ fra Randers Kommunes skove.